Du kender sikker udtrykket “bispens gibs gebis”, men det hedder “Bissens gips bisp”.
Udtrykket stammer fra Den Nordiske Industri- og Kunstudstilling i København 1872. Udstillingen åbnede 13. juni og sluttes d. 28. oktober.
Til udstillingen havde billedhugger Vilhelm Bissen skabt en kolossal gipsstatue forestillende Biskop Absalon.
Efter udstillingen blev skulpturen opstilling i forhallen til Københavns Rådhus på Nytorv hvorfra den senere forsvandt.
Den blev genfundet i begyndelsen af 1980erne på Christiansborg Slots loft. Men kun for at blive knust p.g.a. brøstfældighed.
Spørgsmålet i 1872 var: “Har du set Bissens gips bisp?” – det er endnu sværere at sige hurtigt end “bispens gibs gebis”.
På nedenstående foto anes Absalon-Statuen i forhallen til Glashallen.
I artiklen Udstillingen 1888 og dens Forgængere skrev Adolf Bauer følgende om Den Nordiske Industri- og Kunstudstilling 1872:
“Næste Gang, København fik en Udstilling, blev altsaa først i 1872. Havde Vejen været lang og besværlig, blev Resultatet til Gengæld saa meget desto mere tilfredsstillende. Udstillingen blev ikke blot den største og righoldigste, som Norden endnu havde set, den blev tillige den smukkeste og endelig ogsaa den, der satte de varigste Frugter. Indtrykket af denne Udsålling er sikkert endnu saa levende, at der ikke behøves særlig at dvæles herved, men nogle positive Data til Bestyrkelse for denne Dom bør dog anføres.
Udstillingen aabnedes den 13. Juni med Ploug og Gades prægtige Kantate: »Velkommen til Arbejdets Kappestrid«, og stod ialt aaben i 138 Dage, i hvilket Tidsrum den modtog 511,137 enkelte Besøg, hvorhos der løstes 5462 Abonnementskort. Den samlede Indtægt af Besøget var 200,986 Rdl. 3 Mk. 3 Sk. Den var oprindelig beregnet paa at have et Areal af 2 Tdr. Land, men dette maatte efterhaanden udvides til at omfatte 6 Tdr. Land, og Udstillernes Antal udgjorde 3673, hvoraf 325 i Kunstafdelingen, idet denne Udstilling første Gang medtog Kunsten som en ligeberettiget Faktor.Af de 3348 Udstillere i Industriafdelingen vare 2120 fra Danmark. 765 fra Sverig, 437 fra Norge og 26 fra Udlandet. Det var ikke blot det absolut største Antal danske Udstillere, der nogensinde havde givet Møde, 4½ Gange flere end i 1852, men ingensinde havde Deltagelsen fra Provinserne været saa stor; der var mødt 1101 Udstillere fra København, 1019 fra det øvrige Danmark…”
(Kilde: Nationaløkonomisk Tidsskrift. Ny række, nr 6, 1888)
Både “Bispens gipsgebis” og Bissens gipsbisp” kan vel være korrekt, men næppe “Bissens gipsgebis”.
Min far sagde altid “Bissens gipsbisps gipsgebis” og det kunne han sige meget hurtigt. Og korrekt hver gang.
Jeg er i slægt med teolog Rasmus Møller (1763 – 1842) som bl.a var biskop i Maribo domkirke. Rasmus Møller var udover at være far og stedfar til de romantiske digtere Poul Martin Møller og Christian Winther en flittig oversætter og forfatter af utallige skrifter. W Bissen har lavet hans buste i både marmor og bronze. (De dukker op ved en google søgning) Begge buster findes stadig + et antal gips kopier, hvoraf jeg ejer den ene. I vores famile er historien altid gået at det var denne (for samtiden populære) gips kopi der blev hentydet til når man talte om “Bispens gips gebis” . Hvilken historie er sand ? Kan det være at udtrykket gælder for både Absalon, Rasmus Møller og evt flere biskopper som Bissen har portrætteret ?